knakkende knie

Oorzaken van een knakkende knie

Knakkende knieën, een geluid dat je liever niet hoort maar iedereen kent het geluid en gevoel wel. Het komt zowel voor bij een stukje ontspanning als ook bij bijvoorbeeld een workout. Wat is er aan de hand binnenin de knie en kan dit rare geluid kwaad?

Een knakkende of krakende knie kan heel onschuldig zijn maar uit onderzoeken is ook naar voren gekomen dat mensen met krakende knieën vaker last hebben van knie problemen. Zolang er geen pijn plaatsvindt zodra je een kraakje hoort is er in de meeste gevallen niks aan de hand.

Maar waar komt dan het geluid van een krakende knie van vandaan?

Een van de meest voorkomende verklaringen is dat de knieschijf niet juist door het geultje van het bovenbeen loopt. Doordat de knieschijf een afwijkende beweging maakt komt er een krakend geluid uit de knie. Dit is de meest verklaarbare uitleg van het krakende of knakkende geluid in de knie. Een duidelijke oplossing is er niet 1,2,3 maar met onderstaande oefeningen kun je het wel verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

Knie oefeningen

Door onderstaande oefeningen uit te voeren hou je je knie soepel daarnaast train je de bovenbeenspieren zodat de kracht daarvan toeneemt. Hou er rekening mee dat er bij de oefeningen die ervoor moeten zorgen dat de spieren sterker worden geen pijn mag optreden.

Artrose

Een knakkende, knarsende of ploppende knie hoeft niet meteen te betekenen dat er sprake is van artrose. Bij artrose gaat het kraakbeen achteruit in de knie. Dit wil niet meteen betekenen dat bij de eerste debeste kraak, er sprake is van artrose. De kraak of knars in de knie kan verschillende oorzaken hebben zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Daarnaast kan er in de vloeistof een luchtbelletje ontstaan die als het ware ontplopt en zorgt voor het ‘ploppende’ geluid.