knie-overbelast-pijn-overbelasting-vrouw

Knie overbelast

De knie overbelasten is een veel voorkomend probleem bij mensen die kampen met knie pijn. In een vroeg stadium wordt door de fysiotherapeut of huisarts veelvuldig te term overbelasting van de knie gebruikt, maar wat houdt dit nou precies in? Overbelasting van de knie zegt het zelf eigenlijk al. Het kniegewricht wordt te veel gebruikt waardoor er een zeurende pijn kan optreden. De overbelasting kan zowel optreden tijdens werk, sport en of overige veel voorkomende bewegingen.

De pijn of irritatie komt voort uit de vele knie bewegingen die het kniegewricht moet maken tijdens een inspanning. De knieschijf schuift bij het strekken en buigen van het been over het gewricht heen. Door overbelasting wordt het kraakbeen zachter en zachter waardoor op den duur het kraakbeen als het ware verdwijnt. Hierdoor is de verzachtende werking van het kraakbeen verdwenen en schuurt als het ware het bovenbeen op het onderbeen. Dit resulteert in een pijnlijke en zeurende steek in de knie.

Knie overbelasting symptomen:

 • Pijn rondom de knieschijf
 • Pijn binnen of voorzijde van de knie
 • Mogelijk een lichte zwelling
 • Moeilijk bewegen van het kniegewricht

Behandelingen overbelaste knieën

Overbelaste knieën kunnen pijn en ongemak veroorzaken en het is belangrijk om ze op de juiste manier te behandelen zodat ze kunnen genezen en je weer pijnloos kunt bewegen. In dit artikel bespreken we enkele behandelingen die effectief kunnen zijn bij het behandelen van overbelaste knieën, evenals behandelingen die mogelijk minder effectief zijn.

Wat werkt bij de behandeling van overbelaste knieën?

Er zijn een aantal behandelingen die effectief kunnen zijn bij het behandelen van overbelaste knieën:

 • Rust: Als je knieën overbelast zijn, is het belangrijk om ze voldoende rust te geven om te kunnen herstellen. Dit kan betekenen dat je tijdelijk moet stoppen met bepaalde activiteiten of sporten.
 • Ijs: Het toepassen van ijs op de knieën kan helpen om ontstekingen te verminderen en de pijn te verlichten. Gebruik hiervoor een ijszak of een pakje diepvriesgroenten en breng het 20 minuten per keer aan op de knieën.
 • Medicijnen: Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verminderen. Het is wel belangrijk om te overleggen met een arts voordat je medicijnen gaat gebruiken.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om de spieren rond de knieën te versterken en de beweeglijkheid van de knieën te verbeteren. Dit kan bestaan uit oefeningen die thuis kunnen worden gedaan of behandelingen in de praktijk van de fysiotherapeut.

Wat werkt mogelijk minder goed bij de behandeling van overbelaste knieën?

Er zijn enkele behandelingen die mogelijk minder effectief zijn bij het behandelen van overbelaste knieën:

 • Warmte: Hoewel het toepassen van warmte op de knieën soms kan helpen om pijn te verminderen, kan het ook de bloedcirculatie verhogen en daarmee de ontstekingen verergeren. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van warmte.
 • Massages: Massages kunnen soms helpen om pijn te verminderen, maar ze kunnen ook de bloedcirculatie verhogen en daarmee de ontstekingen verergeren. Als je toch een massage wilt proberen,

Een kniebrace kan knieklachten verminderen. Via onze partner Podobrace zijn de beste kniebraces te bestellen.

Daarnaast kan ook een shockwave behandeling uitkomst bieden. Shockwave methodes zijn steeds vaker bij een fysiotherapeut beschikbaar, vraag uw plaatselijke fysiotherapeut voor de mogelijkheden. In ons artikel over de shockwave behandeling leest u wat dit precies inhoudt.

Hoe overbelaste knieën voorkomen?

Knieën zijn een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat en we gebruiken ze bijna elke dag. Helaas kunnen knieën ook gemakkelijk overbelast raken, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. In dit artikel bespreken we wat overbelaste knieën zijn, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe we het kunnen voorkomen.

Wat zijn overbelaste knieën?

Overbelaste knieën zijn knieën die pijn doen als gevolg van te veel belasting of overmatig gebruik. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die veel sporten of fysiek zware werkzaamheden verrichten. Maar ook mensen die te weinig bewegen kunnen overbelaste knieën krijgen, omdat de spieren rond de knieën dan te zwak zijn om de knieën te ondersteunen.

Oorzaken van overbelaste knieën

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot overbelaste knieën. Sommige van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Te veel sporten of fysiek zware werkzaamheden verrichten zonder voldoende rust te nemen
 • Een onjuiste houding of bewegingen maken tijdens het sporten of werken
 • Overgewicht, wat extra belasting op de knieën kan zetten
 • Ouderdom, omdat de spieren rond de knieën naarmate we ouder worden minder sterk kunnen worden
 • Reumatische aandoeningen, zoals artrose of reumatoïde artritis, die de knieën kunnen aantasten

Hoe kun je overbelaste knieën voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om overbelaste knieën te voorkomen:

 • Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt tussen trainingen of fysiek zware werkzaamheden
 • Maak gebruik van goed passende sportschoenen die de knieën ondersteunen
 • Probeer een juiste houding aan te nemen tijdens het sporten of werken
 • Zorg voor voldoende beweging en probeer je spieren rond de knieën te versterken door bijvoorbeeld squats of beenoefeningen te doen
 • Probeer je gewicht op een gezond niveau te houden, omdat overgewicht extra belasting op de knieën kan zetten