knie-rontgenfoto

Knie uit de kom

Net als bij andere gewrichten kan ook de knie uit de kom schieten. In dit geval zal de knieschijf uit de kom gaan en in de meeste gevallen naar de buitenzijde van de knie schieten.

Oorzaak:
Het uit de kom schieten van de knie komt het vaakst voor tijdens het sporten. Door de hogere intensiteit dan bij normaal functioneren wordt het risico verhoogt dat de knie uit de kom kan schieten. Ondanks dat dit relatief weinig voorkomt kan het komen door een verkeerde draai naar binnen of een klap of val waarbij de knie een flinke tik te voorduren krijgt.knieschijf-uit-de-kom

Symptomen:
Als de knieschijf uit de kom is geschoten zijn de symptomen een heftige pijn in de knie en een flinke bult vaak aan de buitenzijde van de knie. Zolang de knie buiten de kom zit zal de pijn aanhouden. Daarnaast kan de knie gaan zwellen.

Advies:
In de meeste gevallen zal de knieschijf weer terug in de kom schieten. Mocht dit onverhoopt niet gebeuren, neem dan contact op met huw huisarts. Als de knieschijf weer terug in de kom zit zal de pijn en eventuele zwelling snel afnemen. Mocht u te veel pijn ervaren kunt u paracetamol innemen, er wordt u aangeraden 3 tot 4 keer per dag rond de 100mg in te nemen, zolang u pijn blijft ervaren. Probeer nadat de knieschijf weer terug in de kom zit, het wandelen/lopen weer rustig op te pakken. Hou rekening dat u de knie enkele weken niet te veel belast.

Nabehandeling:
Blijft u veel pijn en last ervaren van uw knie, hou dan contact met uw huisarts en/of fysiotherapeut. De huisarts kan eventueel de diagnose stellen dat er schade is opgelopen aan de banden van uw knie en u verder onderzocht moet worden in het ziekenhuis. Via de fysiotherapeut kunt u bij mindere pijn werken aan uw herstel.