Krakende knieën

Krakende knieën. Bij de meeste mensen komt dit weleens voor, maar wat nou als het voor lange tijd aanhoudt? Maar wist je dat nagenoeg alle knieën kraken? Zolang er geen pijnscheuten bij komen kijken is er niks aan de hand, dit geldt niet alleen voor de knie maar ook voor alle andere gewrichten.

Maar waar komt het kraken nou vandaan?
Gasbelletjes:
De meest voorkomende kraak in de knie die je hoort komt voort uit kleine gasbelletjes in de vloeistof van het gewricht. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het gewricht, en in dit geval de knie, soepel kan bewegen. Door de beweging komen de gasbelletjes vrij wat zorgt voor een ploppend geluid, wat uiteindelijk vanuit de buitenkant hoort als een kraak.

Terugschietende pezen:
Daarnaast kan het ook voortkomen uit pezen die terugschieten op hun plek. Als je bijvoorbeeld krachtoefeningen doet waarbij de knieën aardig worden belast zoals rek en strekoefeningen, of squads kan het gebeuren dat de pezen rondom de knie terug op hun plek schieten. Dit kan een knarsend en/of krakend geluid veroorzaken.

Knieschijf:
De andere mogelijkheid op krakende knieën komt voor uit de knieschijf. Dit kan opgelost worden door minder spanning op de bovenbeenspieren te zetten en op de knieën.

Kan het kwaad?
Krakende knieën kunnen in eerste instantie geen kwaad. Alleen als het krakende geluid gepaard gaat met pijn moet er actie ondernomen worden. De eerste stap is een afspraak inplannen bij de fysiotherapeut die kan kijken of er schade in de knie aanwezig is.