pijn voorkant knie

Pijn voorkant knie

Knie pijn aan de voorkant van de knie komt vaak voor. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De uiteenlopende problemen aan de voorkant van de knie leggen we hieronder uit. Bij langdurige problemen wordt sowieso aangeraden om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut of een arts.

De naam van knie pijn aan de voorkant wordt in de medische wereld anterieure kniepijn genoemd. Dit komt met name omdat aan de voorkant van de knie de knieschijf zit. De klachten komen vaak voor omdat dit een veel voorkomende (sport)blessure is.

Oorzaken

De pijn wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van spier, pees en knieschijf problemen. Onderstaande punten komen het vaakst voor.

Overbelasting:
De overgrote problemen aan de voorkant van de knie komen voort uit overbelasting. Met name een te snelle opbouw van trainingen en/of wedstrijden is een gevolg van overbelasting. In een keer te veel doen kan zorgen voor knie pijn wat vaak resulteert in een stekende pijn aan de voorkant van de knie. Deze vorm van knie pijn komt het vaakst voor bij sporters. Doordat de drie pezen uit het bovenbeen samenkomen in de pees is dit een complex gebied waarin vaak overbelasting optreedt. Het advies is dan ook om het rustig op te bouwen en bij huidige knie pijn rust te nemen.

Knieband letsel:
Deze blessure zorgt vaak voor algehele knie pijn maar bij sommige gevallen is de pijn aan de voorkant van de knie het heftigst. De banden in de knie zijn belangrijk voor de stabiliteit in de knie en zorgen ervoor dat je stabiel kunt staan. Door verschillende sporten loop je kans om knieband letsel op te lopen, vaak in de vorm van het verrekken van de knieband.

Springersknie:
Een ander bekend knie probleem is de springersknie of in de volksmond jumpers knee. In dit artikel op onze site wordt dit hele fenomeen uitgelegd. Maar ook dit is een veel voorkomend probleem aan de voorkant van de knie.

Advies

In de meeste gevallen bij een pijnlijke voorzijde van de knie wordt geadviseerd om rust te nemen. Mocht de pijn langdurig aanhouden wordt er geadviseerd om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut of uw (huis)arts.