knie pijn skiën

Knie pijn bij skiën

Knieproblemen tijdens het skiën komen helaas vaak voor. De knieën zijn namelijk onderhevig aan veel druk en belasting tijdens het skiën. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om knieproblemen tijdens het skiën te voorkomen. Dat hardlopen, wielrennen, voetballen, squashen en nog veel meer sporten belastend zijn voor je knieën is algemeen bekend. Wat veel vergeten wordt is dat ook skiën een enorme belast voor je knieën is, dit kan uiteindelijk resulteren in blessures aan de knie.

Wintersport blessures

De meest voorkomende blessures aan de knie tijdens de wintersport zijn letsel blessures in de knie. Knie pijn skiën kan, met name de meniscus of de kruisbanden zijn veel gehoorde ski blessures aan de knie. Door gebruik te maken van een kniebrace kan je de blessure voorkomen of kan er bij een huidige blessure toch geskied worden. De kniebrace geeft ondersteuning tijdens het skiën waardoor er minder kracht op de knieën komt te staan.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens de wintersport de meeste blessures worden opgelopen aan de knieën. Uit gegevens van reisverzekeraar Europese Verzekeringen blijkt dit om 20 procent van de blessures te gaan. Zoals hierboven blijkt de brace een goede oplossing te zijn.

Dat er veel knieblessures opgelopen worden tijdens het skiën is niet gek aangezien de benen in een onnatuurlijke houden staan (gebogen knie) en zich los van elkaar voortbewegen door de twee ski’s. Met name de voorste kruisband krijgt het vaak te voorduren tijdens het skiën. Een juiste afstelling van de schoen/ski kan de druk op voorste kruisband iets verzachten. De knie wordt in de aantal dagen redelijk belast waardoor een verkeerde beweging van de ski vaak de druppel is.

Knie problemen tijdens het skiën voorkomen:

  • Goede voorbereiding
  • Bij zwakke knieën preventief een kniebrace gebruiken
  • Het skimateriaal goed afstellen

Last van knie pijn skiën

Ten eerste is het belangrijk om goed uitgerust te zijn voordat je gaat skiën. Zorg ervoor dat je voldoende rust hebt genomen en dat je goed bent ingelopen. Ook is het aan te raden om te starten met een goede warming-up, zodat je knieën goed voorbereid zijn op de inspanningen die ze tijdens het skiën zullen moeten leveren.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken tijdens het skiën. Probeer je knieën zo recht mogelijk te houden en zorg ervoor dat je genoeg gewicht op je voorvoeten hebt. Als je te veel op je hakken leunt, kan dit leiden tot knieproblemen.

Het is ook aan te raden om ski’s te gebruiken die goed aansluiten op je niveau en stijl. Als je ski’s te lang of te kort zijn, kan dit ook leiden tot knieproblemen.

Tot slot is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je knieën pijn doen tijdens het skiën, neem dan even rust en probeer het rustig aan te doen. Als de pijn aanhoudt, raadpleeg dan een arts voor professioneel advies.

Met deze tips in gedachten kun je knieproblemen tijdens het skiën helpen voorkomen en genieten van een leuke en veilige skivakantie.

Knie oefeningen skiën

Knie oefeningen zijn belangrijk om te doen voordat je gaat skiën, om zo de kans op een blessure te verkleinen. Hieronder volgen enkele effectieve oefeningen die je kunt doen om je knieën te versterken:

  1. Wall sits: Plaats je rug tegen een muur en zak langzaam door je knieën totdat je in een zithouding zit. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal dit een aantal keren.
  2. Squats: Sta met je voeten op heupbreedte en zak langzaam door je knieën totdat je in een zithouding bent. Duw vervolgens weer omhoog en herhaal dit een aantal keren.
  3. Lunges: Neem een grote stap vooruit en zak door je voorste knie totdat je een rechte hoek vormt. Duw vervolgens weer omhoog en herhaal dit met de andere been.
  4. Step-ups: Zoek een bankje of een ander stapje en stap met één been op het stapje. Zet je gewicht op dit been en duw omhoog totdat je weer op twee voeten staat. Herhaal dit met het andere been.

Het is belangrijk om deze oefeningen langzaam uit te voeren en te zorgen dat je techniek goed is om te voorkomen dat je je knieën overbelast. Probeer drie sets van 10 repetities van elke oefening te doen voordat je gaat skiën, en voel je vrij om deze oefeningen ook tijdens het skiënseizoen te blijven doen om je knieën sterk te houden.

 

Vragen over knie problemen tijdens het skiën

Veel gestelde vragen over knie problemen tijdens het skiën behandelen we in het kort in onderstaande opsommingen. Heb je verdere vragen stel ze dan in de reacties.