knie pijn voetbal blessure

Knie blessure voetbal (voetbalknie)

Voetbal is volkssport nummer één in Nederland en daarmee ook direct een van de grootste sporten waarin blessures worden opgelopen. Deze blessures lopen flink uit een, maar de grootste blessures warden opgelopen aan de enkel en knie. In dit artikel gaan we dieper in op de knieblessures die worden opgelopen door voetbal.

De voetbalknie

De voetbalknie is een veelgehoorde term als je het hebt over knie problemen en voetbal. Deze blessure in de knie houdt in dat er een scheur is opgelopen in de binnenmeniscus of de buitenmeniscus van de knie. De voetbalknie wordt opgelopen door een onverwachtse draai van de knie. Door de verschillende bewegingen tijdens het voetballen, en daardoor ook onverwachtse bewegingen resulteren veelvuldig in letsel aan de meniscus. Vandaar de naam voetbalknie. Op de pagina knieproblemen wordt er dieper in gegaan op de verschillende behandelmethodes.

Kruisbandblessure

Onder voetballers is dit de meest gevreesde blessure, de kruisbandblessure. Deze blessure wordt veelvuldig opgelopen in het top- en amateurvoetbal waarna een lange revalidatie volgt. Met name de voorste kruisband moet het vaak verduren. Doordat de band direct door het midden van het kniegewricht loopt komt er veel druk en spanning op te staan. Samen met de achterste kruisband zorgen deze banden voor stabiliteit. Bij het afscheuren van de kruisband volgt in de meeste gevallen een operatie waarna een revalidatie volgt die tussen de acht en twaalf maanden duurt. Tijdens de operatie wordt in de meeste gevallen de hamstring gebruikt om te fungeren als nieuwe kruisband.

Kneuzing

Doordat voetbal een contactsport is worden in de meeste gevallen kneuzingen in de knie opgelopen. Doordat de knie geraakt wordt door de tegenstander ontstaat er een kneuzing in de knie die vaak zichtbaar wordt op de huid. Vaak gaat dit gepaard met blauwe plekken, stijfheid en plaatselijke pijn op en rondom te knie. Bij een kneuzing hoeft er in de meeste gevallen niks te gebeuren, deze herstelt vanzelf.

Jumpers knee

Deze blessure wordt vaak opgelopen bij sporters die veel springen of tijdens het hardlopen waardoor dit ook voorkomt bij voetbal. Bij een Jumpers Knee is er sprake van overbelasting aan de knieschijfpees. De pees die zit aangehecht aan de knieschijf is aangedaan waardoor er irritatie aan de knie voelbaar is.