knieklachten-wielrennen

Knieklachten wielrennen

Knieklachten en wielrennen gaan niet samen. Zittend op de fiets gaan je benen continu heen en weer. In combinatie met knieklachten wordt dit een lange zit terwijl het juist moet zorgen voor een stukje plezier. Heb je knie pijn tijdens het wielrennen dan ben je zeker niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 60% weleens knieklachten ondervinden tijdens het wielrennen.

Met onderstaande tips willen we je ondersteunen om van de knieklachten tijdens het wielrennen af te komen. Daarnaast is de video toegevoegd van Global Cycling Network waar in 4 minuten de meest voorkomende knieklachten en oplossingen behandeld worden.

Bikefit

De meeste gevallen van kniepijn tijdens het wielrennen ontstaan door verkeerde afstellingen van de fiets. Een te hoog of juist te laag zadel, het zadel te ver naar voren of naar achter of een verkeerde afstelling van het stuur kan zorgen voor een compleet verkeerde positie en dit zal vertaald worden naar lichamelijke klachten zoals knie problemen. Zorg ervoor dat je fiets goed is afgesteld, dit kan je laten doen bij een wieler speciaalzaak. Hierdoor zal je direct lekkerder op de fiets zitten.

Je lichaam

Een ander belangrijk punt is je lichaam. Wielrennen is voor veel mensen een ‘mooi weer sport’, na een lange tijd niet fietsen in een keer een heel stuk weg trappen. Je lichaam kan dit in de meeste gevallen niet 123. Zorg ervoor dat als je een lange tijd niet fietst je je knieën of en toe goed strekt en voer enkele oefeningen uit om de knieën te blijven trainen en soepel te houden. Deze oefeningen zijn bijvoorbeeld makkelijk uit te voeren en zorgen ervoor dat de knie in goede conditie blijft.

Kou

Wielrennen in de kou is prima zolang je maar goed gekleed op pad gaat. Een flinke fietstocht maken rond de 5 graden doe je niet zonder lange broek of beenstukken en een lekker vest of jas aan. Door onderkleed op pad te gaan kan zorgen voor vervelende klachten zoals knie problemen. Zorg ervoor dat je onder de ongeveer 12/13 graden altijd met beenstukken of een lange fietsbroek vertrekt.

Versnelling

Op de weg zie je vast weleens wielrenners enorm harken op hun fiets. Bovenlichaam flink bewegen, zwaar verzet trappen en maar weinig tempo. Dit heeft vaak te maken dat recreanten in een te zwaar verzet aan het trappen zijn. Je kan beter in een hogere cadans trappen zodat de spieren en gewrichten minder worden belast. De omwentelingen nemen flink toe en je zou misschien verwachten dat dit juist vermoeiender is maar het tegendeel is waar. Een tandje of twee doet al wonderen en dit kan vervelende klachten doen voorkomen!

Training

Naast de normale fietstraining is het ook goed om rek en strekoefeningen te doen ter ondersteuning. In onderstaande oefening komen mooie oefeningen naar voren die goed te doen zijn om de gewrichten en spieren soepel te houden.

Video wielrennen knieklachten

Deze Engelstalige video behandeld de meest voorkomende knieklachten en de mogelijke oplossingen zoals hierboven ook te lezen.